Σελίδες

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Οργανική στυτική δυσλειτουργία

Τα αίτια της οργανικής στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να σχετίζονται με τα εγκεφαλικά ή νωτιαία κέντρα της στύσης και τις μεταξύ τους συνάψεις ή τα νεύρα που μεταφέρουν τα ερεθίσματα (νευρογενή αίτια), όπως και με παθήσεις που επηρεάζουν την κατάσταση του αγγειακού δικτύου (αγγειακά αίτια) ή ακόμη την ανατομική και λειτουργική κατάσταση του πέους όπως ορμόνες, φάρμακα και συστηματικές παθήσεις. 

Τα συχνότερα νευρογενή αίτια είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και ο αλκοολισμός λόγω της περιφερικής νευροπάθειας που προκαλούν οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης και της πυέλου καθώς και οι ριζικές χειρουργικές επεμβάσεις στον προστάτη, την ουροδόχο κύστη και το ορθό, λόγω της καταστροφής των νεύρων που σχετίζονται με τη στύση. Τα συχνότερα αγγειακά αίτια είναι οι βλάβες των έσω αιδοιϊκών αρτηριών ή των μεγάλων αγγείων της πυέλου, έξω ή έσω λαγόνιες.

Αυτές προκαλούνται από κατάγματα της λεκάνης, από διάφορες άλλες κακώσεις ή είναι αποτέλεσμα συστηματικής αρτηριοπάθειας λόγω αθηροσκλήρυνσης ή σακχαρώδους διαβήτη, που ελαττώνουν την παροχή του απαραίτητου για τη στύση αρτηριακού αίματος, όπως και το σύνδρομο της φλεβικής διαφυγής, που δεν επιτρέπει την παραμονή του αίματος στα σηραγγώδη σώματα και δεν διατηρεί τη στύση. Η αιτιολογία της φλεβικής διαφυγής μπορεί να είναι συγγενής, όπως όταν η διαφυγή γίνεται προς τις μεγάλες φλέβες ή να είναι επίκτητη, όπως συμβαίνει στη νόσο του Peyronie ή σε τραυματισμούς του πέους. Έχοντας υπ΄ όψη τη φυσιολογία της στύσης και τα διάφορα αίτια που ευθύνονται για την εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας, πρέπει ν’ αναζητείται στη λήψη του ιστορικού, η πιθανή παρουσία διαφόρων νοσημάτων ή και η χρήση φαρμάκων από τον ασθενή. Ακόμη να εξετάζονται λεπτομέρειες για τις συνήθειές του, για το χρόνο εμφάνισης των πρώτων ενδείξεων, των πιθανών γεγονότων, που σχετίζονται με αυτά, όπως και για τη χρήση αλκοολούχων ποτών ή του καπνίσματος. 

Επίσης χρειάζεται ν’ αναζητηθεί η παρουσία ή μη νυκτερινών στύσεων, που σε σχέση με την εξέταση του έγχρωμου Doppler ή του Rigiscan θα διαφοροδιαγιγνώσκουν την ψυχογενή από την οργανική διαταραχή. Κάποιες κατηγορίες φαρμάκων προκαλούν στυτική δυσλειτουργία, όπως τα αντιϋπερτασικά, τα καρδιοτονωτικά, τα διουρητικά, τα αντιφλεγμονώδη, τα αντιεπιληπτικά, τα νευροληπτικά και αντιψυχωσικά, τα υπνωτικά, τα οιστρογόνα, τα αντιόξινα και τα κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα αντικαταθληπτικά ωστόσο προκαλούν παρατεταμένη στύση και ανοργασμία όχι στυτική δυσλειτουργία. Επίσης κάποιες μη φαρμακευτικές ουσίες που προκαλούν στυτική δυσλειτουργία είναι ο καπνός, το αλκοόλ, η κοκαϊνη, η ηρωίνη και η Ινδική κάνναβη, το χασίς.

Επισκεφθείτε επίσης το blog φίμωση και δείτε σχετικά θέματα που αφορούν τις παθήσεις του πέους όπως είναι η φίμωση πέους , ο βραχύς χαλινός , τα κονδυλώματα και άλλα καθώς επίσης και μεθόδους αποκατάστασης των προβλημάτων αυτών.Για υπόλοιπα θέματα που αφορούν την Ουρολογία αλλά και την Ανδρολογία μπορείτε να επισκεφθείτε κάνοντας κλικ στο Ουρολογικά και Ανδρολογικά θέματα και στο Androplan

Σας προτείνουμε επίσης να δείτε τα  Συχνά Ανδρολογικά προβλήματα