Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Η φυσιολογία της στύσης και η εκσπερμάτιση

To Androplan και ο Dr.Πέτρος Θάνος μας ενημερώνουν επιγραμματικά για το πολύ σύνθετο φαινόμενο της στύσης αλλά και της εκσπερμάτισης

Για την επίτευξη της στύσης, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα ανατομικά φυσιολογικό πέος, με ακέραια τόσο το αγγειακό του σύστημα όσο και την αυτόνομη και σωματική του νεύρωση. Η στύση φυσιολογικά επιτυγχάνεται με τη διέγερση του αυτόνομου κέντρου της στύσης στον υποθάλαμο, από οπτικά ή απτικά ερεθίσματα, που μεταφέρονται στο συμπαθητικό (Θ12-Ο1 νευροτόμια) και το παρασυμπαθητικό νωτιαίο κέντρο (Ι2-Ι4). Μέσω των νευρικών ινών, ως γνωστό, που ξεκινούν από τα σηραγγώδη σώματα και φθάνουν μέχρι τις λείες μυϊκές ίνες των σηραγγωδών αρτηριών, τα ερεθίσματα διεγείρουν την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών.


Τα σηραγγώδη σώματα του πέους, λοιπόν, αποτελούν το κύριο ανατομικό στοιχείο της στύσης. Ο σηραγγώδης ιστός περιβάλλεται από το σκληρό λευκό ινώδη χιτώνα. Αυτός αποτελείται από δύο στρώματα είναι πολύ ισχυρός κι εξασφαλίζει έτσι υψηλές πιέσεις μέσα στα σηραγγώδη σώματα (85-105 mmHg) κατά την ώρα της στύσης. Ο κύριος νευροδιαβιβαστής της στύσης είναι το μονοξείδιο του αζώτου (NO), όπως και οι προσταγλανδίνες, που απελευθερώνονται από τις παρασυμπαθητικές απολήξεις και προκαλούν χάλαση των λείων μυϊκών ινών και διαστολή ή διάταση των σηραγγωδών αρτηριών, αυξάνοντας τη ροή του αί- ματος μέσα στους σηραγγώδεις κόλπους. Με την πλήρωση των τελευταίων, οι μικροί σηραγγώδεις κόλποι που βρίσκονται περιφερικά, αμέσως κάτω από τον ινώδη χιτώνα συμπιέζονται και παρεμποδίζουν τη φλεβική αποχέτευση των σηραγγωδών σωμάτων, που διογκώνονται και σκληραίνουν, αυξάνοντας την επιμήκη και περιφερική τους διάσταση. Ακολουθεί σύσπαση των ισχιοσηραγγωδών μυών, η οποία πιέζει περισσότερο τα εγγύς τμήματα των σηραγγωδών σωμάτων, πράγμα, που διακόπτει τελείως κάθε φλεβική διαφυγή του αίματος αλλά και σχεδόν κάθε αρτηριακή εισροή αίματος μέσα στα σηραγγώδη σώματα. Αυτή η φάση της σκληρής στύσης έχει μικρή διάρκεια και έτσι αποφεύγεται η δημιουργία ισχαιμικών αλλοιώσεων στο πέος.

H εκσπερμάτιση χαρακτηρίζεται ως ένα αντανακλαστικό φαινόμενο, το οποίο κι ελέγχεται από ένα κέντρο που βρίσκεται στην οσφυϊκή μοίρα του νωτιαίου μυελού. Το κέντρο αυτό (Limbic System) ενεργοποιείται με τελικό αποτέλεσμα την εκσπερμάτιση, η οποία χωρίζεται σε δύο φάσεις:

 1η Φάση - Εξώθηση του σπέρματος: Κατ’ αρχήν προκαλούνται συσπάσεις της επιδιδυμίδας, του προστάτη και του σπερματικού πόρου μεταφέροντας το σπέρμα στον αυλό της ουρήθρας. Παράλληλα η παλινδρόμηση του σπέρματος προς την ουροδόχο κύστη αποτρέπεται από την σύσπαση του έσω σφιγκτήρα της ουροδόχου κύστης.

2η Φάση - Ιδίως εκσπερμάτιση: Το σπέρμα στη συνέχεια εξέρχεται από την ουρήθρα με τις ρυθμικές συσπάσεις του βολβοσηραγγώδη μυός, οι οποίες προκαλούνται από τον οργασμό. Λόγω των ρυθμικών αυτών συσπάσεων η έξοδος του σπέρματος από το έξω στόμιο της ουρήθρας γίνεται κατά ώσεις. Μετά την εκσπερμάτιση το συμπαθητικό σύστημα, απελευθερώνει αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη από τις νευρικές απολήξεις του και προκαλεί ενεργοποίηση ειδικών φωσφοδιεστερασών και κύρια της 5 φωσφοδιεστεράσης, που προκαλούν σύσπαση των λείων μυϊκών ινών και των αρτηριών κι έτσι διακόπτεται η αρτηριακή παροχή εικ. 8.

Εικόνα 8. Η πολύπλοκη σχηματική απεικόνιση κατά την οποία το συμπαθητικό σύστημα απελευθερώνει αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη από τις νευρικές απολήξεις του. Συγχρόνως επιτελείται η ενεργοποίηση ειδικών φωσφοδιεστερασών με κύρια την 5 φωσφοδιεστεράση, ενώ κατ’ επέκταση διακρίνεται η επίδραση όλων αυτών των αντιδράσεων στα μυϊκά κύτταρα του σηραγγώδους σώματος του πέους.


Δείτε περισσότερες πληροφορίες στη Διδακτορική Διατριβή του κου Θάνου εδώ και σε pdf

Επισκεφθείτε επίσης το blog φίμωση και δείτε σχετικά θέματα που αφορούν τις παθήσεις του πέους όπως είναι η φίμωση πέους , ο βραχύς χαλινός , τα κονδυλώματα και άλλα καθώς επίσης και μεθόδους αποκατάστασης των προβλημάτων αυτών.Για υπόλοιπα θέματα που αφορούν την Ουρολογία αλλά και την Ανδρολογία μπορείτε να επισκεφθείτε κάνοντας κλικ στο Ουρολογικά και Ανδρολογικά θέματα και στο Androplan

Σας προτείνουμε επίσης να δείτε τα  Συχνά Ανδρολογικά προβλήματα


 



Ετικέτες

5 Διατροφικά tips για καλύτερη και σκληρότερη στύση 8 ασκήσεις που βελτιώνουν τις επιδόσεις στο σεξ Άγχος και stress ανδρική σεξουαλική διέγερση Ανδρολογικές παθήσεις ανδρολόγος Απαντήστε στον Ανδρολόγο σας βαλανίτιδα και βαλανοποσθίτιδα βασικές αρχές Βραχύς χαλινός πέους Βραχύς χαλινός πέους και επέμβαση βραχύς χαλινός Δημήτρης Παντολέων ένα πρόβλημα που φαίνετα Επίκτητες κάμψεις του πέους που δεν έχουν σχέση με την νόσο Peyronie Επιπλοκές και προβλήματα που προκύπτουν από τη στυτική δυσλειτουργία έρωτας ερωτήσεις και απαντήσεις Ερωτήσεις στον Ανδρολόγο σας Η στύση στον άντρα Η φυσιολογία της στύσης και η εκσπερμάτιση Κάμψεις πέους Κονδυλώματα και Laser αποκατάσταση Μέγεθος πέους Μεγέθυνση πέους απορίες μία χρήσιμη τεχνική για να χαλαρώνετε Νόσος Peyronie Οργανική στυτική δυσλειτουργία ουρολόγος πέος προστατίτιδα Πως μπορούμε να βελτιώσουμε τις σεξουαλικές μας επιδόσεις σεξουαλική λειτουργία Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) στράβωμα πέους στυτική δυσλειτουργία Στυτική δυσλειτουργία και αίτια Στυτική δυσλειτουργία και θεραπεία Στυτική δυσλειτουργία και καρδιακές παθήσεις Συγγενείς κάμψεις του πέους Συμπληρώματα διατροφής Συχνά Ανδρολογικά θέματα Συχνά Ανδρολογικά προβλήματα Τα 5 βήματα της γυναίκας που “λύνουν” τα προβλήματα του άνδρα Το δυναμικό έγχρωμο Doppler του πέους στους νέους άντρες με στυτική δυσλειτουργία Το ερωτηματολόγιο της στυτικής δυσλειτουργίας IIEF-5 Υπερηχογράφημα πέους κι έγχρωμο Doppler στην στυτική δυσλειτουργία φίμωση πέους Φλεγμονές πέους Ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία focus fm François Gigot de la Peyronie sex To Androplan μας προτείνει 10 λόγους για να κάνουμε σεξ