Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Συγγενείς κάμψεις του πέους

Η συγγενείς κάμψεις του πέους μπορεί να είναι πρόσθιες, πλάγιες με συχνότερη την αριστερή, σπανιότερα οπίσθιες ή μεικτές σύνθετες.Κατά την εφηβεία και ειδικότερα κατά την στύση γίνεται αντιληπτή η κάμψη του πέους, η οποία και επιδεινώνεται με τις σεξουαλικές δραστηριότητες. Οι ασθενείς της κατηγορίας αυτής συμβιβάζονται κατά κάποιον τρόπο με την κατάσταση, μετά όμως από την ηλικία των 30 ετών επιζητούν θεραπεία.Η φυσιολογική ανατομικά ουρήθρα καταλήγει και τελικά εκβάλλει στην κορυφή της βαλάνου του πέους.Τα μεσεγχυματικά κύτταρα περιβάλλουν τον αυλό της ουρήθρας διαχωρίζοντάς την από το δέρμα, το σπογγιώδες σώμα,την περιτονία του Buck, τον δαρτό χιτώνα και το δέρμα που εκπτύσεται στην πρόσθια, την κοιλιακή επιιφάνεια του πέους.

Η εμβρυική ανάπτυξη του πέους ρυθμίζεται από την τεστοστερόνη, η οποία παράγεται στους εμβρυικούς όρχεις, κι έχει μετατραπεί από 5-α-ρεντουκτάση σε διυδροτεστοστερόνη. Η διυδροτεστοστερόνη δρα εκλεκτικά και άμεσα στα κύτταρα των ανδρογονικών υποδοχέων καθώς και σε όλα τα στρώματα του ανδρικού εξωτερικού γεννητικού συστήματος. Αυτή η εμβρυική διαδικασία εξηγεί την ανάπτυξη της πρόσθιας ουρήθρας, η οποία είναι μοναδική στους άρρενες.

Η ωρίμανση των ιστών αυτών, σε φυσιολογικές δομές, εξαρτούνται κι έχει σχέση μ’ εκείνους τους αυξητικούς παράγοντες, οι οποίοι ελέγχουν τη διαμόρφωση της ουρήθρας. Η ανάπτυξή της μπορεί να είναι καθ’όλα φυσιολογική, η αντίστοιχη όμως ανάπτυξη των μεσεγχυματικών ιστών του πέους μπορεί να είναι ελλιπής, ανεπαρκής ή ανώμαλη κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δυσγενεσία και την ανελαστικότητα των αντίστοιχων περιτονιών. Σε μία μη δημοσιευμένη μελέτη ο Galloway και οι συνεργάτες του[79] κατέδειξαν ότι τουλάχιστον στον υποσπαδία υπάρχει ανεπάρκεια των αυξητικών εκείνων παραγόντων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πρόσθιας επιφάνειας του δέρματος του πέους. Σε κάποιους ασθενείς υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα σε συγγενείς κάμψεις και υποσπαδία όπως απεικονίζεται στην εικ. 9α [80]. Χαρακτηριστικό στοιχείο όλων σχεδόν των συγγενών κάμψεων αποτελεί η σε μικρό ή και μεγάλο βαθμό ανωμαλία στα διάφορα ανατομικά στοιχεία του εξωτερικού γεννητικού συστήματος.

Εικόνα 9α. Αριστερά: Aνατομία φυσιολογικού πέους, Δεξιά: Πέος με υποσπαδία. Αστερίσκος: O ιστός που συμβάλλει στη δημιουργία της χορδής. Ο υποσπαδίας αποτελεί μία ανώμαλη κατάσταση, η οποία εμπεριέχει όλες τις ανατομικές δομές της κοιλιακής επιφάνειας του πέους από το δέρμα έως τα σηραγγώδη σώματα.


Το 1973,οι C.J.Devine και Horton πρότειναν διάφορους τύπους, κατηγορίες, συγγενών κάμψεων όπως απεικονίζονται στην εικ. 9β [81].


Εικόνα 9β. Σε διατομή το φυσιολογικό πέος κεντρικά.

Class I: Επιθηλιακή ουρήθρα κάτω από το δέρμα. Δυσγενετικός ιστός που αντιπροσωπεύει ανεπαρκώς το ανεπτυγμένο σηραγγώδες σώμα την περιτονία του Buck και τον δαρτό χιτώνα. 
Class II: Φυσιολογική ουρήθρα και σηραγγώδες σώμα, αλλά ανωμαλία στην περιτονία του Buck και στον δαρτό χιτώνα. 
Class III: Ανωμαλία του δαρτού χιτώνα μόνο. 
Class IV: Φυσιολογική ουρήθρα και περιτονίες που περιβάλλουν τα σηραγγώδη σώματα με ανώμαλη ανάπτυξη. 
Class V: Συγγενής μικρή και κοντή ουρήθρα.

Τύποι συγγενών κάμψεων

Τύπος Ι: Tο στόμιο της ουρήθρας βρίσκεται στην κορυφή της βαλάνου όμως κανείς από τους περιβάλλοντες ιστούς δεν είναι φυσιολογικά διαμορφωμένος. Το επιθήλιο της ουρήθρας σχετίζεται επίσης με την ανώμαλη διάπλαση των σηραγγωδών σωμάτων και όλων των ιστών που την περιβάλλουν.
Tύπος ΙΙ: Ένα τμήμα απλαστικό του ινώδους ιστού φαίνεται να προέρχεται από το μεσέγχυμα, το οποίο εισέρχεται οπισθοπλαγίως της ουρήθρας. Απ’το μεσέγχυμα έχει δημιουργηθεί η περιτονία του Buck και του δαρτού χιτώνα. Παρ’όλα αυτά η ουρήθρα και τα σηραγγώδη σώματα παρουσιάζονται φυσιολογικά.
Τύπος ΙΙΙ: Η ουρήθρα, τα σηραγγώδη σώματα και η περιτονία του Buck έχουν αναπτυχθεί φυσιολογικά και στην πρόσθια επιφάνεια. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μία ανελαστική περιοχή στο δαρτό χιτώνα, η οποία σχετίζεται με την κατηγορία των μεικτών κάμψεων.
Τύπος ΙV: Ενώ η ουρήθρα,τα σηραγγώδη σώματα καθώς και τα στρώματα των περιτονιών είναι φυσιολογικά, ο ινώδης χιτώνας των σηραγγωδών σωμάτων παρουσιάζεται ελλιπής ή ανελαστικός.Σε ασθενείς με συγγενή κάμψη του πέους τύπου ΙV έχει παρατηρηθεί μία υπερ-ευενδοτότητα του ινώδους χιτώνα. Το πέος σε φάση χάλασης είναι φυσιολογικό και όχι απαραίτητα μεγάλης διάστασης, ενώ στη φάση της στύσης παρουσιάζεται ευμέγεθες. Ο ινώδης χιτώνας των σηραγγωδών σωμάτων εκτείνεται κατά τη στύση ευρέως και, αν υπάρχει ασυμμετρία στην ευενδοτότητα του ινώδους χιτώνα, τότε γίνεται εμφανής η κάμψη.Δεν είναι σπάνια η αναφορά από τους ασθενείς αυτής της κατηγορίας οι οποίοι έχουν παρατηρήσει την κάμψη πριν από την εφηβεία. Με το πέρασμα του χρόνου η κάμψη επιδεινώνεται, διότι το πέος «προσπαθεί» και αναπτύσσεται, ενώ το πρόβλημα υφίσταται.
Τύπος V: Ο τύπος αυτός είναι γνωστός και ως συγγενής μικρή και κοντή ουρήθρα. Όλα τα στοιχεία του πέους είναι φυσιολογικά, όπως ο ινώδης χιτώνας των σηραγγωδών σωμάτων, τα σηραγγώδη και το σπογγιώδες σώμα της ουρήθρας, ο δαρτός χιτώνας και η περιτονία του Buck καθώς και η
πρόσθια επιφάνεια του δέρματος. Παρ’ όλα αυτά κατά τη στύση η φυσιολογική ουρήθρα και τα σηραγγώδη σώματα παρουσιάζονται κοντά και μικρά σε διάσταση.Ο τύπος αυτός είναι εξαιρετικά σπάνιος.

Οι συγγενείς κάμψεις τύπου Ι, ΙΙ και ΙΙΙ απεικονίζουν καταστάσεις ομοιάζουσες με υποσπαδία. Αν ο ασθενής παρουσιάζει εικόνα υπερευενδοτότητας των σηραγγωδών σωμάτων και συνοδεύεται με κοιλιακή κάμψη, τότε η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως συγγενής κοιλιακή ή πρόσθια κάμψη του πέους. Αν η υπερευενδοτότητα αυτή προκαλεί πλάγια ή λοξή κάμψη τότε αναφέρεται ως
συγγενής πλάγια ή λοξή κάμψη του πέους (δεξιά ή αριστερή).

Επιστροφή στις κάμψεις του πέους

Επισκεφθείτε επίσης το blog φίμωση και δείτε σχετικά θέματα που αφορούν τις παθήσεις του πέους όπως είναι η φίμωση πέους , ο βραχύς χαλινός , τα κονδυλώματα και άλλα καθώς επίσης και μεθόδους αποκατάστασης των προβλημάτων αυτών.Για υπόλοιπα θέματα που αφορούν την Ουρολογία αλλά και την Ανδρολογία μπορείτε να επισκεφθείτε κάνοντας κλικ στο Ουρολογικά και Ανδρολογικά θέματα και στο Androplan

Σας προτείνουμε επίσης να δείτε τα  Συχνά Ανδρολογικά προβλήματα


 



Ετικέτες

5 Διατροφικά tips για καλύτερη και σκληρότερη στύση 8 ασκήσεις που βελτιώνουν τις επιδόσεις στο σεξ Άγχος και stress ανδρική σεξουαλική διέγερση Ανδρολογικές παθήσεις ανδρολόγος Απαντήστε στον Ανδρολόγο σας βαλανίτιδα και βαλανοποσθίτιδα βασικές αρχές Βραχύς χαλινός πέους Βραχύς χαλινός πέους και επέμβαση βραχύς χαλινός Δημήτρης Παντολέων ένα πρόβλημα που φαίνετα Επίκτητες κάμψεις του πέους που δεν έχουν σχέση με την νόσο Peyronie Επιπλοκές και προβλήματα που προκύπτουν από τη στυτική δυσλειτουργία έρωτας ερωτήσεις και απαντήσεις Ερωτήσεις στον Ανδρολόγο σας Η στύση στον άντρα Η φυσιολογία της στύσης και η εκσπερμάτιση Κάμψεις πέους Κονδυλώματα και Laser αποκατάσταση Μέγεθος πέους Μεγέθυνση πέους απορίες μία χρήσιμη τεχνική για να χαλαρώνετε Νόσος Peyronie Οργανική στυτική δυσλειτουργία ουρολόγος πέος προστατίτιδα Πως μπορούμε να βελτιώσουμε τις σεξουαλικές μας επιδόσεις σεξουαλική λειτουργία Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) στράβωμα πέους στυτική δυσλειτουργία Στυτική δυσλειτουργία και αίτια Στυτική δυσλειτουργία και θεραπεία Στυτική δυσλειτουργία και καρδιακές παθήσεις Συγγενείς κάμψεις του πέους Συμπληρώματα διατροφής Συχνά Ανδρολογικά θέματα Συχνά Ανδρολογικά προβλήματα Τα 5 βήματα της γυναίκας που “λύνουν” τα προβλήματα του άνδρα Το δυναμικό έγχρωμο Doppler του πέους στους νέους άντρες με στυτική δυσλειτουργία Το ερωτηματολόγιο της στυτικής δυσλειτουργίας IIEF-5 Υπερηχογράφημα πέους κι έγχρωμο Doppler στην στυτική δυσλειτουργία φίμωση πέους Φλεγμονές πέους Ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία focus fm François Gigot de la Peyronie sex To Androplan μας προτείνει 10 λόγους για να κάνουμε σεξ